Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gaudi: a kormány érdekét szolg
  2008-03-14 22:29:29, péntek
 
  Gaudi: a kormány érdekét szolgálja Rogán javaslata
2008.03.14.-22:04:28

(MNO) Gaudi-Nagy Tamás: A javaslat (Rogáné) nem a békés tüntetők védelmét, hanem a kormány érdekét szolgálja.

Ez egy rendpárti, jogkorlátozó irány lenne, amely ellentétes a jogállamiság követelményeivel - így vélekedett Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője Rogán Antal kezdeményezésére reagálva. A belvárosi polgármester a gyülekezési jog szigorítását kezdeményezte, csatlakozott hozzá Bárándy Gergely is a garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolva. Répássy Róbert jelezte, hogy a Fidesz nem ért egyet a szigorítással.

Gaudi-Nagy: Alkotmányellenes lépés

Azzal egyetértek, hogy a szabadságjogaikat békésen gyakorlók védelme legyen az elsődleges - fejtette ki az MNO-nak Gaudi-Nagy Tamás. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője rámutatott: ennek az elvnek kell érvényesülnie a jogalkotás és jogalkalmazás során is. Mindkettő abból az alapelvből fakad, hogy az államnak az alapvető jogok gyakorlásával kapcsolatban nem tűrési, hanem garanciális és kiteljesítési kötelezettsége van. Ezt a strasbourgi emberi jogi bíróság következetes gyakorlata is igazolja - mutatott rá a jogvédő. A Rogán Antal által javasolt szabályozás olyan irányba jelentene elmozdulást, amelynek következtében éppen ezt a fajta, az alapvető jogokat és szabadságot kiteljesítő és garantáló állami szerep gyengülne, nem pedig erősödne és emiatt alkotmányellenes is lenne - figyelmeztetett.

Például amikor egy nagy létszámú, békés tömegben egy kis létszámú, valamifajta erőszakos vagy jogellenes tevékenységet kifejtő csoport vagy személy jelenik meg, erre tekintettel a többiekkel szemben nem lehet fellépni. Ennek ellenére erre került sor 2006. október 23-án az Astoria környékén - idézte fel a történteket.



Jogi gumibot

A jelenlegi jogszabályi környezet is tökéletesen lehetővé teszi azt, hogy fel lehessen lépni azokkal szemben, akik megzavarnak egy tüntetést, vagy nem tesznek eleget a tüntetést szervezők kéréseinek - válaszolta a kisebb rendzavaró csoportok kezelését firtató kérdésünkre Gaudi-Nagy. A Büntető törvénykönyv jelenleg is bünteti, azt aki tüntetőt jogtalanul erőszakkal vagy ezzel fenyegtve akadályoz.

Rámutatott: mindig a legvégső eszköz a büntetőjogi szankcionálás. Az állam így azt üzeni meg, hogy kiemelten büntetendőnek és felelősségre vonandónak tekinti ezeket a cselekményeket. ,,Ezek a csoportok meglehetősen markánsnak, elszántnak tűnnek, így az sem biztos, hogy egy ilyen szabályozás túl komoly visszatartó erőt jelentene számukra. Viszont pont azok felé jelentene visszatartó erőt, akik csupán jóhiszeműen és békésen kívánják gyakorolni a jogaikat. A jelenlegi politikai helyzetben mindenképpen egy rossz és elfogadhatatlan üzenet, hogy amikor egyre nagyobb a társadalmi elégedetlenség, és egyre nagyobb a szakadék a kormányzat és a társadalom között, és egyre csökken a kabinet elfogadottsága a tiltakozni kívánókat ilyen szabályozással próbálják kordában tartani" - hangoztatta. Ma nem a tüntetések egyébként is elvétve erőszakos jellege a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a hatalom a szabadságjogaikat gyakorló polgárok jogait rendszeresen megsérti és a közösségi érdekek figyelmen hagyásával kormányoz.

Ha valaki rendőrségi tiltás ellenére megjelenik egy tüntetés helyszínén vagy feloszlatott tüntetés helyszínén marad, annak a társadalomra veszélyessége szerintem nem olyan mértékű, hogy a büntetőjogi szabályozást indokolttá tenné - tette hozzá. ,,Emlékezzünk vissza például arra, hogy 2007 márciusa előtt egyáltalán nem létezett olyan jogszabály, amely szankcionálta volna a nem jogszerű tüntetésen való jelenlétet. Tavaly márciusban napokkal a nemzeti ünnep előtt vezette be a kormány a passzív engedetlenség szabálysértést, amely már alkotmányellenesen tág jogalkalmazási lehetőséget ad a rendőrségnek a tüntetőkkel szembeni fellépésre. Ezt alkalmazzák sokszor önkényesen és szelektíven a demonstrációkon résztvevőkkel szemben, egyfajta jogi gumibotként" - summázta a rendőri intézkedéseknek bíróság által is bizonyított esetekben jogszerűtlenül alávetett demonstrálókat rendszerint sikeresen védő jogász. A javasolt szabályok újabb ilyen jogi gumibotot adnak a rendőrség kezébe.



Szabálysértés helyett bűncselekmény

A Rogán Antal által javasolt szabályozás újabb továbblépés lenne: már nem is szabálysértésnek minősülne mindez, hanem bűncselekményi kategóriába csúsztatnák át. Pedig egy tüntetés résztvevőjének gyakran nem is áll módjában az, hogy meggyőződjön arról, a demonstráció, amin részt vesz, tiltott vagy nem tiltott. Ha elhangzik a rendőrségi felszólítás, a jelenlegi jogszabályok is lehetőséget adnak rá, hogy a rendőrség fellépjen a továbbra sem távozókkal szemben. Nincs szükség viszont arra, hogy tömegesen állítsanak büntető bíróság elé olyan embereket, akik nem tesznek eleget ennek a felszólításnak - hangoztatta Gaudi-Nagy.

(MNO)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alkotmányellenes, kezdeményezésére, szabálysértésnek, követelményeivel, elfogadhatatlan, intézkedéseknek, figyelmeztetett, demonstrációkon, elégedetlenség, bűncselekményi, felszólításnak, szabályozással, elfogadottsága, demonstrálókat, résztvevőjének, szabálysértést, kötelezettsége, jogalkalmazási, cselekményeket, jogszerűtlenül, veszélyessége, szankcionálta, kezdeményezte, résztvevőkkel, engedetlenség, szigorítással, bűncselekmény, gyakorlásával, szankcionálás, büntetendőnek, tevékenységet, kiteljesítési, jogalkalmazás, érvényesülnie, szabálysértés, következtében, kormány érdekét, békés tüntetők, jogállamiság követelményeivel, belvárosi polgármester, garázdaság minősített, szabadságjogaikat békésen, elsődleges –, elvnek kell, alapelvből fakad, alapvető jogok, strasbourgi emberi, alapvető jogokat, nagy létszámú, többiekkel szemben, jelenlegi jogszabályi, tüntetést szervezők, Gaudi-Nagy Tamás, Nemzeti Jogvédő Alapítvány, Rogán Antal, Bárándy Gergely, Répássy Róbert, MNO-nak Gaudi-Nagy Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyon különös  A kételkedés kezelése  A sors  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Éretlen vers  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Radikális szeretet  Julian Brass gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png nő  Adakozás  Png cica  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Alvó cicák  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  Irgalom és ítélet  Adakozás  Popper Péter szavai  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Png virág  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Bertolt Brecht -től idézet  Png férfi  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A másik dolog,  Albert Einsteinről  Még csak most kezdődik a nap  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Erdőn  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép álmokat!  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Még csak most kezdődik a nap  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
kormány érdekét, békés tüntetők, jogállamiság követelményeivel, belvárosi polgármester, garázdaság minősített, szabadságjogaikat békésen, elsődleges &#8211, elvnek kell, alapelvből fakad, alapvető jogok, strasbourgi emberi, alapvető jogokat, nagy létszámú, többiekkel szemben, jelenlegi jogszabályi, tüntetést szervezők, kisebb rendzavaró, legvégső eszköz, büntetőjogi szankcionálás, csoportok meglehetősen, ilyen szabályozás, jelenlegi politikai, társadalmi elégedetlenség, társadalom között, kabinet elfogadottsága, tiltakozni kívánókat, tüntetések egyébként, legnagyobb probléma, szabadságjogaikat gyakorló, közösségi érdekek, tüntetés helyszínén, társadalomra veszélyessége, büntetőjogi szabályozást, nemzeti ünnep, passzív engedetlenség, tüntetőkkel szembeni, demonstrációkon résztvevőkkel, rendőri intézkedéseknek, javasolt szabályok, rendőrség kezébe, tüntetés résztvevőjének, rendőrségi felszólítás, jelenlegi jogszabályok, rendőrség fellépjen, felszólításnak &#8211, alkotmányellenes, kezdeményezésére, szabálysértésnek, követelményeivel, elfogadhatatlan, intézkedéseknek, figyelmeztetett, demonstrációkon, elégedetlenség, bűncselekményi, felszólításnak, szabályozással, elfogadottsága, demonstrálókat, résztvevőjének, szabálysértést, kötelezettsége, jogalkalmazási, cselekményeket, jogszerűtlenül, veszélyessége, szankcionálta, kezdeményezte, résztvevőkkel, engedetlenség, szigorítással, bűncselekmény, gyakorlásával, szankcionálás, büntetendőnek, tevékenységet, kiteljesítési, jogalkalmazás, érvényesülnie, szabálysértés, következtében, törvénykönyv, csatlakozott, rendőrségnek, felelősségre, következetes, kapcsolatban, társadalomra, feloszlatott, szigorítását, mindenképpen, rendszeresen, meglehetősen, szabályozást, jogkorlátozó, jogszabályok, demonstráció, polgármester, meggyőződjön, jogállamiság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.